15 perces fűszeres párolt káposzta

(Képminőség: Karla Conrad)

Az elektromos nyomástartó edények hamar népszerűvé váltak, átvették a fülkét, amint a tűzhely sütőkamrákat tartották. Ennek az az oka, hogy bár kevésbé erőteljesek és tartósabbak, az elektromos présgépek kényelmesebbek, és több berendezést is helyettesíthetnek. A sütésen kívül az elektromos tűzhelyek is közvetlenül az edénybe barnítják az ételt (ellentétben a lassú tűzhellyel), és rizst is készítenek. Néhány elektromos nyomógéppel is lassan főzni, joghurtot készíteni, késleltetni a főzést órákig (vagy csak addig, amíg haza nem fogsz maradni), és meleg vacsorát tartasz, amíg mindenki az asztalhoz nem teszi.

Az elektromos előny

Miközben a tűzhelyes sütők nagy merev tanulási görbével rendelkeznek, ami főként azzal jár, hogy mikor és hogyan kell beállítani a hőmennyiséget a nyomás elérése és fenntartása érdekében, az elektromos nyomástartó edények maguk végzik az összes hőszabályozást. Minden szakácsnak meg kell tennie a tapintást a sütési időben, és el kell mennie.

Természetesen soha senki sem hagyhatja el a házat tűzhellyel működő présszénnyel – de ez rendben van az elektromos tűzhellyel, mert automatikusan figyeli a teljes főzési folyamatot.

Az elektromos nyomástartó edények folyamatos önellenőrzése szintén biztonsági funkció – az érzékelő észleli, hogy valami ég, majd a tűzhely kikapcsol. További biztonsági funkciók közé tartozik a fedél, amely automatikusan bezáródik, amikor belül nyomás van. Nincs olyan lehetőség, hogy a fedél kigyullad – még akkor is, ha a tűzhely ki van húzva vagy ki van kapcsolva – hacsak nem szabadul fel a nyomás.

Az elektromos nyomástartó kemencék alacsonyabb nyomással (9-12 psi) működnek, mint a tűzhelylapok (13-15 psi), következésképpen több időre van szükség ahhoz, hogy azonos eredményeket érjenek el. Ez a különbség azonban nem vonatkozik minden élelmiszerre. Csak a legvastagabb, legveszélyesebb élelmiszer lesz jelentős különbség a főzési időben (bab, teljes kiőrlésű gabona, burgonya), és a különbséget általában percekben mérik.

Burgonya rizottó

(Képminőség: Karla Conrad)

Ez a receptgyűjtemény madártávlatból nyújt képet arról, mit tehet az elektromos tűzhely. Persze, hogy gőzölnek rizst, de risotót is készítenek, a krémes, keverék intenzív rizstárgyat. A nyomás enyhíti a keményítőt ebből a gabonából, hogy kézenfekvő olasz, jóváhagyott rizottót készítsen. Ez az egyik legelső recept, amit kipróbálhatsz, ha újak vagyunk a készülékhez, mert lecsökkenti a szakácsidejét ebben a munka- és időigényes edényben.

A sütéses főzés a zöldségekben lévő vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét megőrzi, szemben a hagyományos forralással és a gőzöléssel. A zöldségeket szó szerint megszórjuk. Meg fogja kóstolni a különbséget, mert ezek az extra tápanyagok is ízletesek. Egyes elektromos présszerszámok fojtó funkciójával még mindig mély, karamellizált ízt hozhat létre – mindegyiket egy edényben.

Etióp-stílusú spenót és lencse leves

(Képminőség: Karla Conrad)

A babok és a lencse gyakrabban és többféleképpen jelenik meg a menüben, mivel a hüvelyesek egy órán belül kiszáradnak, anélkül, hogy sós, pépes vagy nyájas lenne. Itt válogatják a berebere fűszerkeverékkel ízesített vegetáriánus levest.

Marhahús és porcini gomba

(Képminőség: Karla Conrad)

Kemény húsok és pörköltek, amelyek korábban a különleges alkalomra készült hétvégi főzésre kerültek, most hét hetente elkészíthetők, köszönhetően annak, hogy a nyomástartó edény mennyire gyorsul. Ebben a gazdag gomba- és marhahús pürével egy vastagítót adnak hozzá a zsíros folyadékhoz a végső végén, hogy gazdag, vastag sört.

30 perces Cacciatore csirke

(Képminőség: Karla Conrad)

Mindent összevetve, a nyomás-főzés kevesebb mint fél órát tesz a fagyasztott csirke darabokra vacsorázva. A gyors tempójú emelkedés gyorsan mozog a csirkéből a veszélyes zónából, így akár 30 perc alatt akár fagyasztva is vacsorázni tud.

Burgonya Risotto

Recept: burgonya rizottó
Fejes káposzta

Édes és fűszeres párolt káposzta: A videó
Lencse Soup

Recept: Etióp-stílusú spenót és lencse leves
Csirke Cacciatore

Ez a süllyesztett csirke Cacciatore 30 percen belül süt
Marhahús Stew

Recept: marhahús és porcini gomba