A gőzölgő, zavaró zöldségekkel egyaránt alapvető technikát jelent, amelyet minden szakácsnak tudnia kell. Röviden forralt, majd jeges vízbe merült, ezek a világos és gyengéd zöldségek felhasználhatók crudité tálakban, salátákban, sushi tekercsekben, és keverjük meg a krumplit, vagy hűtve vagy fagyasztva későbbi felhasználásra. Csak arról van szó, hogy minden zöldség leválik. Itt van, hogyan…

Amire szükséged van

Hozzávalók
Zöldségek
Víz
Jég

Eszközök
Nagy tál
Szeletelt kanál
A lemez egy ruhával vagy papírtörülttel van bélelve
Nagy pot
Vágólap és kés

Utasítás

1. Készítsen egy nagy tál jeges vizet (jégfürdőt), egy hornyolt kanálot és egy tányért, amelyet egy ruhával vagy papírtörülttel kell bevonni.

2. Hozjon egy nagy fazék vizet, hogy felforralja a magas hőt.

3. Közben elkészítsük a zöldségeket. Ezzel a festéssel közvetlenül megelőzhető az oxidáció. Vágjuk őket egyenletes darabokra, hogy biztosítsuk az egyenletes főzést.

4. A zöldség elszíneződése előtt néhány evőkanál sót adjunk hozzá a forró vízhez. A só segít fenntartani a színeket és javítani az ízeket, de el lehet hagyni, ha akarod.

5. Adjuk hozzá a zöldségeket a pothoz apró tételekben, hogy a víz folyamatosan forraljon. Ha egynél többféle növényt elfedi, mindegyiket külön kell eltakarni, és előbb el kell szedni a világosabb színűeket, mivel a sötétebb színűek a vizet és a későbbi zöldségeket színesítik.

6. Körülbelül 30 másodperc elteltével vizsgálja meg az adományt. Távolítson el egy darabot, tegye bele a jeges vízbe, és ízesítse. 30-60 másodpercenként kóstoljon meg mindaddig, amíg a zöldségeket nem tetszik. A legtöbb zöldség 2-5 percet vesz igénybe.

7. Amikor a zöldségeket elkészítettük, gyorsan távolítsa el őket a forró vízből egy hornyolt kanállal, és merítse őket a jégfürdőbe, hogy leállítsa a főzési folyamatot. (Ezt “sokkolónak” nevezik.)

8. Ha a zöldségek teljesen hűvösek, vegye le őket a jeges fürdőből, és ürítse le a törölközőt.

További megjegyzések:
• Fedezze le vagy ne fedje le a potot? Lásd: Süllyesztett zöldségek a fedéllel be vagy ki: különbözteti meg?

Szeretne több okos oktatóanyagot az otthon megszerzéséhez?
Lásd még Hogyan jelentkezzen be
Nagyszerű példákat keresünk a saját háztartási intelligenciájára is!
Küldje el saját oktatóanyagait vagy ötleteit itt!

(Képek: Emily Ho)